Nie mam konta na FB i nie prowadzę żadnej sprzedaży.

środa, 2 grudnia 2015

A niech to kulinarna gęś....

Kochani.
Jestem ze wszystkim spóźniona, wszędzie królują wieńce adwentowe i przygotowania do Świąt, może nawet nie wypada pisać na   inny temat, ale muszę, bo potem nie będzie okazji. Listopad to dla nas miesiąc bardzo świąteczny, a w tym roku szczególnie. Mieliśmy  bardzo intensywny tydzień, 22 listopada  było Święto całej naszej rodziny, bo nasza Wnusia dołączyła do grona katolików, uroczystość była piękna, a głos zachwytu naszej wnusi rozlegał się  w całym kościele, powodując radość wszystkich wokół.


Jeśli jesteście głodni, lub nie wszystko lubicie jadać, nie czytajcie dalej, bo będzie o jedzeniu.
Uroczystość kulinarną  przygotowali sami rodzice, my z ogromną radością zapewniliśmy opiekę nad wnusią. Powstał obiad w stylu włoskim, pyszna zupa rybna z mulami, spaghetti carbonara, caprese z pomidorów, oraz caprese z  buraczków, sera owczego i orzechów.  Okazuje się, że  można oryginalnie i bez zadęcia, smacznie i własnoręcznie. Przepyszny  tort  wieńczył obiad.  Naprawdę jesteśmy dumni  z synowej i syna.


Pora wyjaśnić tytuł, post  kulinarny, bo o jedzeniu, a gęś, bo taką gęś jakiś czas temu zrobiłam z tykwy.



W naszym domu  z  innych  okazji też odbyło się   przyjęcie. Mogłabym napisać " Teatrzyk Zielona Gęś"  przedstawia:
zieloną gęś,
gęś pieczoną z jabłkami,
świecznik z płonącymi gruszkami

 
Na koniec trunki: cytrynówka i  porterówka, oczywiście w małych ilościach, ale zdecydowanie pomogły w konsumpcji gęsi. Dodam jeszcze, że goście wyrazili aplauz.

Następny post będzie o robótkach świątecznych i nie tylko, bo zbliżają się Mikołajki i wymyślony przez Holly czas otwierania prezentów. 
Tymczasem dziękuję Wam za odwiedziny, wszystkie komentarze i zapraszam, bo  nowe pomysły mnie nie opuszczają. 
Serdeczne pozdrowienia Wam przesyłam.:))) Życzę pięknych prezentów.:)

43 komentarze:

  1. Twoja gęś wygląda smakowicie i ta pieczona i ta zielona:) oj naleweczki też mnie kuszą...gratulacje z okazji uroczystości rodzinnej i fajnej rodzinki...pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoje nalewki wyglądają cudownie i są pracochłonne, a u nas mój M. załatwił je szybko szast prast i już były zrobione. Gęś robiona była już kilka razy, pyszne jedzonko.:)

      Usuń
  2. Uwielbiam twoją pomysłowość :-) i takie smaczne posty :-)
    A gęś mam dostać za kilka dni no i planuję ja na Święta, masz może jakiś sprawdzony przepis? ja do tej pory jakoś tak na wyczucie robiłam albo z kilku przepisów na raz
    Gratulacje i zdrówka dla Wnusi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gęś to też specjalność mojego M. na ogół z jabłkami, ale z farszem z kaszy z grzybami rewelacyjna. Najlepiej chyba trzymać się swoich przepisów. :)

      Usuń
  3. Faktycznie listopad u Ciebie uroczysty:)))bardzo mi się podoba obiad z okazji chrztu,jest wykwintny i elegancki pogratulować młodym:)))Najlepsza gęsina na w Marcina,pora idealna:)))gąska z tykwy jest fantastyczna:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, zawsze odnosisz się ciepło do wszystkiego o czym piszę, dziękuję Ci bardzo. W Poznaniu na Marcina 11 listopada króluje gęsina. Właśnie tam rok temu ją jadłam po raz pierwszy.
      Pozdrawiam.:)

      Usuń
  4. mmmm mniam, mniam, mniam same pyszności,
    uroczą gąskę wykonałaś :)
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wstyd się przyznać, ale to mój M. jest znawcą i wykonawcą gęsiny. Ja tylko paluszki oblizuję.:))

      Usuń
  5. Jestem wielbicielką gęsiny. Pieczona z farszem to moje ulubione danie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas była z jabłkami, ale z farszem z kaszy też robiliśmy, gęsina jest najzdrowszym mięsem, a tłuszczyk, który się wytapia, to to po prostu bajka.
      Pozdrawiam cieplutko.:))

      Usuń
  6. Urocza gęś z tykwy : ) Nie znam smaku gęsi, może kiedyś jakiś pasztet jadłam, czas to nadrobić. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasztet z gęsiny robiłam, ale nie mam zdjęcia, a wyszedł pyszny, polecam, gęsina niweluje zły cholesterol i ma same zalety.
      Pozdrawiam ciepło.:))

      Usuń
  7. No własnie, wielkie brawa dla Twoich dzieci za zdrowe podejście do uroczystości chrzcin. to jeden w tak niewielu dowodów na to, że można!!! Bez cudowania, wydziwiania celebrować pewne wartości.
    Ech - ta kaczka... przyznam się że jestem kuchennym analfabetą i nigdy tego drobiu sama nie przyrządzałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zorientowałam się, bo u nas była gęś, za kaczką rodzinka nie przepada. Gęś natomiast to sama pychota, została obrana do suchych kosteczek (rękoma!!!) Więc naprawdę była pyszna.
      Pozdrowionka.:)

      Usuń
  8. Jaki stol, uginajacy sie od smakolykow. Usciski dla wnusi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chodziło właśnie o to, żeby nie było za dużo, ale oryginalnie, udało się dzieciom, nam nie bardzo, skończyliśmy zapasy dzisiaj.
      Pozdrawiam.:)

      Usuń
  9. Zostaje tylko pogratulować wspaniałej rodzince talentów kulinarnych. Aż głodna się zrobiłam :)
    Całuski dla wnusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, talenty są, synowa prowadzi bloga Nożem i łyżką.
      Serdeczności.:)

      Usuń
  10. Przyznam się ,nigdy nie jadłam gęsiny , a Twoja wygląda obłędnie :))Uwielbiam carpaccio z buraków ,a na taką zupkę rybną mam ochotę od dawna :)Może na Nowy Rok wypróbuję przepis :)Wspaniałe przyjęcie przygotowały dzieci :))a gdzie zdjęcia wnusi???
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz, aż mi głupio, że nie pokazuję wnusi, ale nie mam pozwolenia od dzieci, nawet na fb nie zaistniała, nie mogę działać wbrew woli rodziców, muszę respektować zakaz, chociaż bardzo mnie korci.
      Serdeczności.:))

      Usuń
  11. Celinko, za zupkę z mulami podziękuje, ale cała resztę pochłaniam i to w całości :) Cudownie czytać, że są jeszcze na naszym świecie normalni młodzi ludzie, którzy potrafią zrobić przyjęcie bez cateringu, wynajmowania sali, ubierania stołów szyfonem :) Swojsko, domowo i z sercem przede wszystkim :)
    Twoja zielona gęś jest przeurocza :))) I ma takie ciekawskie spojrzenie :)
    Twoje dzieci maja rację co do zdjęć swojej córeczki. I dodatkowo Je za to podziwiam :)))
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za taką pochlebną opinię. Masz rację, że uroczystość zyskała na tym, że było bardzo rodzinnie i swojsko mimo włoskich dań.
      Serdecznie Cię pozdrawiam.:))

      Usuń
  12. Mhhhh, zupka z mulami tak jak najbardziej. Naleweczki na pewno pyszne. Uwielbiam takie spotkania rodzinne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że podzielasz naszą opinię i lubisz takie same dania.
      Pozdrawiam.:)

      Usuń
  13. Też bym wyraziła aplauz :) i zmiotłabym wszystko z talerza co do okruszka .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Az żałuję, że za późno jest, żeby się z Tobą podzielić.
      Cieplutko pozdrawiam.:)

      Usuń
  14. Ja przyjęcia z okazji chrztu moich dzieci przygotowywałam w domu choć bez pomocy mamy jednej i drugiej (w kuchni) byłoby mi troszkę trudniej więc ukłony w strony synowej, że sama dała radę to wszystko ogarnąć. Nijak to się ma do wynajmowania restauracji. Owszem jest dużo pracy bo i sprzątanie, gotowanie i opieka nad dzieckiem ale w ten sposób stwarzamy jedyny i niepowtarzalny klimat: panuje rodzinna atmosfera, bliski kontakt przy stole z zaproszonymi gośćmi, jest gwarno i wesoło. Ja raczej skłaniam się ku naszym polskim daniom ale to szczegół. Gratulacje! Przygotowane dania prezentują się bardzo apetycznie!!
    Co do publikacji zdjęć, podpisuję się obiema rękami. Na FB miałam 1 album ze zdjęciami dzieci ale usunęłam kiedy przeczytałam, że tak naprawdę możemy stworzyć warunki np. do porwania dziecka. Bardzo rozsądnie Twoje dzieci podeszły do sprawy. Wiem, że chce się światu pokazać swoje śliczności ale cena jaką za to moglibyśmy zapłacić jest wielka. Nie warto.
    Twoje obie gęsi wyglądają fantastycznie :)))
    Pozdrawiam serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze dzieci przygotowywały obiad, który potem przerodził się w kolację przez dwa dni, oboje lubią gotować, a zupa rybna to ich popisówka. My zajmowaliśmy się Malutką i cały ten czas, który spędzamy razem jest piękny, mieszkamy daleko, ale na tyle blisko, że możemy pomóc.
      Dziękuję Ci za komentarz i zdanie na temat nieupubliczniania wizerunku dzieciaczków, z żalem, ale się zgadzam.
      Serdecznie pozdrawiam.:)

      Usuń
  15. Ależ u Ciebie pysznie :))) I przyjęcie przygotowane przez rodziców Maleńkiej i Twoja gęś, wyglądają wybornie :)
    Najlepsze życzenia dla Wnusi <3
    Pozdrawiam cieplutko, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia i miłe słowa. Gęś polecam.
      Pozdrawiam ciepło.:)

      Usuń
  16. Wszystko wygląda przepysznie i przepięknie, ale z całą pewnością najpiękniejszy i najbardziej radosny jest dla Ciebie fakt, że mogłaś celebrować te wszystkie miłe chwile w otoczeniu kochających i najbliższych Twemu sercu osób. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, czasami o najważniejszych sprawach najtrudniej jest napisać.
      Serdecznie pozdrawiam.:)

      Usuń
  17. Cecylio bardzo smakowicie dzisiaj na Twoim blogu. Wszystko tak pięknie podane i zadbano o każdy szczegół. Jestem pewna,że ze szczęścia rozpiera Cię duma. Twoje dzieci same przygotowały bardzo piękne, rodzinne przyjęcie. Z serca Ci gratuluję wychowania Syna. Wyniósł to z rodzinnego domu. Cieszę się razem z Tobą, że możecie (z Mężem) takie niezapomniane chwile spędzać z ukochanymi Dziećmi i cudowną Wnuczusią.
    Pozdrawiam serdecznie:)*.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze przyznaję, że jesteśmy bardzo zadowoleni z dzieci, teraz właśnie po trudach ostatniego roku odpoczywają na Malcie, już się nie możemy doczekać ich powrotu.
      Bardzo serdecznie Cię pozdrawiam.:)

      Usuń
    2. Ja też bardzo lubiłam odwiedzać Retro. Nie mam żadnych namiarów. Zlikwidowała swojego bloga bez uprzedzenia. Nie lubię takich sytuacji. Często wchodziłam na Jej bloga, niestety zawsze była ta sama informacja, że blog nie istnieje. Mam nadzieję, że go tylko ukryła. Pewnego dnia odrodzi się niczym Feniks... Pamiętasz jak napominała, że otrzymuje niemiłe komentarze? Może to było przyczyną?
      Zgrana rodzina to prawdziwy SKARB. Cecylio, skromność przez Ciebie przemawia. To jakimi ludźmi są Wasze dzieci to Twoja wielka zasługa. Czytając dawne posty wiem, że prawie sama je wychowywałaś z racji bardzo odpowiedzialnej i poza domowej pracy Twojego Męża.
      Całuję i pozdrawiam:)*

      Usuń
  18. Dla Maleńkiej wszystkiego najlepszego. Stół i jego zawartość są wyglądają imponująco, a smakołyki pewnie pyszne :-) Na pocieszenie, też jestem "do tyłu" z dekoracjami świątecznymi:-) Ściskam, Ania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję bardzo za miłe słowa, widzę, że wszystkim brakuje czasu, ale ze wszystkim na pewno się wyrobimy.
      Cieplutko pozdrawiam.:)

      Usuń
  19. Fajny pomysł z tą tykwą. Kiedyś marzyła mi się lampa z tego owocu ( no właśnie owoc czy warzywo?) A biały świecznik widoczny w tle zdjęcia jest śliczny.

    OdpowiedzUsuń
  20. Gratuluję wnusi! Gęś mnie całkowicie rozbroiła :-))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  21. Podziwam Twoją Synową i Syna, pięknie udowodnili, że chrzciny czy też inne ważne dni w życiu wcale a wcale nie musza być sztucznie napompowane i przesadzone. Nie o prezenty, pełne brzuchy czy też wyścig 'kto wypadnie bardziej bogato" chodzi! Liczy się zupełnie co innego, coś dużo, dużo ważniejszego.

    Serdeczności dla Was :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudowne zdjęcia, obiad wygląda bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cieszy bardzo, że rodzina katolików powiększyła się....dzisiaj każdy nowy chrześcijanin jest na wagę złota.....
    Pięknie udokumentowałaś uroczystość. Az ślinka poleciała.....
    Gęś z tykwy cudna...ogromnie mi się spodobała.....kocham zieleń....

    Pozdrawiam Cię cieplutko.....

    OdpowiedzUsuń
  24. Jak ślicznie i apetycznie. Twoja gęś tykwowa wymiata! Bardzo mi się spodobała. Miałaś super pomysł! Ta pieczona też jest kusząca:) Cytrynóweczki bym się napiła w niekoniecznie aż jakiejś specjalnie małej ilości. Uwielbiam ten smak, a do gęsi bardzo pasuje.
    Brawo dla synowej i syna. W restauracji jest fajnie spędzać szczególne chwile, ale w domu jest bardziej swojsko i można jeść domowe przysmaki i rozsiąść się wygodniej itp. Sama bardzo lubię gotować dla innych i zawsze mam frajdę, kiedy smakuje:) Nie lubię tylko zmywania po wszystkim:))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i pozostawione komentarze. Pozdrawiam serdecznie.

//Pinterest widget