Bibeloteka

Blog o tym, co mnie interesuje, cieszy i nie pozwala bezczynnie usiedzieć w miejscu.

wtorek, 5 listopada 2019

W królestwie dyń.

Zawsze podziwiam ludzi, którzy wpadają na ciekawe pomysły, realizują je i jeszcze na tym zarabiają. Skala takich przedsięwzięć bywa różna, ważne, że są to pomysły nowatorskie, intrygujące. Korzystając z ostatniej ładnej październikowej niedzieli pojechaliśmy w kierunku Wieliszewa, żeby obejrzeć realizację takiego pomysłu- Dynioland. Mają tu mnóstwo dyń, które można kupić do spożycia, jak również do dekoracji na Halloween, akurat na czasie.:))
Można tu poznać i obejrzeć różne rodzaje dyni i sprawdzić co można z nich stworzyć. Ciekawie wyglądają abażury z tykw i dyń oraz płaskorzeźby utworzone na dużych dyniach. Można też się posilić zupką z dyni, zakupić kiełbaski i samemu je upiec  w ognisku, pospacerować po rozległym terenie, przysiąść na  licznych miejscach do odpoczynku.
Jak odróżnić od siebie to bogactwo  dyń? Każda ma trochę inny wygląd i przeznaczenie. Sposobów na ich przyrządzenie są tysiące. Kilka piękności Wam przedstawiam:

 
PIŻMOWA
Odmiana ta  pochodzi z Brazylii, posiada małą komorę nasienną, więc jest bardzo wydajna. Jej ciemnożółty miąższ o orzechowym posmaku można spożywać na surowo. Dynia piżmowa nadaje się do zup, smażenia, ciast i deserów.
HOKKAIDO
Jedna z najbardziej znanych i smacznych odmian. Intensywny pomarańczowy kolor skórki wskazuje na duże ilości karotenu, zawiera również luteinę, czyli jest dobra na wzrok. Idealnie się nadaje do pieczenia, ma wtedy wyrazisty posmak jadalnych kasztanów.







MAKARONOWA PYZA

Jak nazwa wskazuje jest doskonała do przyrządzania spaghetti. Jej miąższ pod wpływem prażenia lub gotowania rozpada się na fragmenty przypominające makaron. Wystarczy przekroić ją na pół, posmarować oliwą z oliwek, dodać ulubione zioła i upiec. Dzięki twardej skórce można ją przechowywać do 10 miesięcy bez utraty jej wartości.

NEW ENGLAND PIE
 Z uwagi na konsystencję doskonale nadaje się do ciast, ma dużą zawartość suchej masy.  Jest bardzo delikatna w smaku, bardzo smaczne są prażone nasiona.
 
DYNIA DELICATA
Jak wskazuje nazwa, jest to dynia o bardzo delikatnym smaku, dzięki czemu nadaje się do dań deserowych, nawet konfitur. najsmaczniejsza jest od razu po zerwaniu.

SWEET DUMPLING
Dynia ceniona nie tylko ze względu na wygląd, ale i smak. Po przyrządzeniu nie traci kolorów i po zapieczeniu lub faszerowaniu nadal efektownie się prezentuje na talerzu. Najsmaczniejsza jest po 4 miesiącach od zebrania.
BABY BOO
Ta ozdobna odmiana jest bardzo popularna w USA, jest ważnym składnikiem jesiennych dekoracji.  Do spożycia nadaje się tylko w młodej postaci.

MELONETTE JASPEE DE VENDEE
Jest to doskonała dynia spożywcza, ma kremowo-żółte owoce podobne do melona i lekko chropowatą skórkę. Można ją spożywać na surowo jak melon. Podczas gotowania nabiera posmaku delikatnej wanilii z cynamonem. Można jej używać do ciast.

Do czego jeszcze mogą posłużyć dynie? Zobaczcie, jak ciekawie są ozdobione






 To dyniowe  szaleństwo udzieliło się nie tylko dzieciom, nawet bardzo dorosły się zabawił:)))
Po powrocie do domu musiałam ugotować zupę krem z dyni, pychota.

Kochani, życzę Wam przyjemnych listopadowych dni (to chyba oksymoron!)
Wszystkiego dobrego!

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam dynie pod wszelaką postacią. Dziękuję za tą relację. Zupa nad wyraz apetyczna. W tym roku nie gotuję, bo mamy przesyt z zeszłego sezonu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my w tym roku zrobiliśmy jeszcze dynię w zalewie. Lubimy korzystać bez sezonowych warzyw.
      Pozdrawiam serdecznie.:))

      Usuń
  2. Pomysłowo z tym dyniami piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dynie, nie tylko w dekoracjach, ale i w potrawach. Piękne zdjęcia .
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, dynię to bardzo wszechstronne warzywka.
      Pozdrawiam cieplutko:))

      Usuń
  4. Świetny ten Dynioland:-))) Ja dynie raczej tylko w wersji dekoracyjnej uznaję:-)))
    Pozdrawiam serdecznie:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie sprawdzają się w dekoracyjnej roli, masz rację.
      Pozdrawiam serdecznie.:)

      Usuń
  5. Thank you so much my friend for this informations. I love pumpkins and so I love this post.
    Happy weekend and all my best
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
  6. Co roku używam dynie jako ozdoby przed wejściem do domu. Mało gotuję z dyni. Nie była kiedyś popularna i nie wiem, co można z niej zrobić, ale coś tam próbuję. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ulu, polecam zupę krem z dyni, przepisów na nią jest mnóstwo.
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dyniową zupkę, robię też dyniowe leczo z pieczarkami i papryką...
    Swietne zdjęcia z Dyniolanądu. Mają ludzie pomysły i potrafią się zabawić!
    Dziękuję za wiadomości o dyniach i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawie brzmi takie leczo, muszę koniecznie wypróbować.
    Pozdrawiam.:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja! Genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niektóre z tych dyń pierwszy raz na oczy zobaczyłam :) Niektórzy faktycznie mają niesamowite pomysły i talent, bo tak ozdobić dynie to nie lada sztuka. Dynioland jest wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super miejsce, nie wiedziałam, że jest tyle odmian dyni. Te lampki z tykwy rewelacyjne!!!😍

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i pozostawione komentarze. Pozdrawiam serdecznie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...